MENY
Helt nya gesäll- och mästarbestämmelser för tapetserare praktiseras för första gången i Tibro

Helt nya gesäll- och mästarbestämmelser för tapetserare praktiseras för första gången i Tibro

22.10.2020 | Agneta Trybom
AKTUELLT | Torsdagen och fredagen den 22 och 23 oktober kommer vi att ha granskning av Gesällarbeten i möbeltapetsering, på Tibro Hantverksakademi. Sex blivande gesäller kommer med sina arbeten till oss på Tibro hantverksakademi för granskning av en granskningsgrupp utsedd av Sveriges Tapetserarmästares Förening.

Sveriges Tapetserarmästare är en branschförening för tre hantverksskrån; Bilsadelmakare, Gardinmakare och Tapetserare. Föreningen är nationell och finns representerad med medlemmar i hela Sverige. Antalet medlemmar är cirka 300 stycken där det är med stor majoritet tapetserare är representerade.

Medlemmarna är utbildade och flertalet bedriver egna verksamheter. Tapetserare utför omklädsel av såväl generationsmöbler, loppisfynd, designmöbler som gymdynor, biosäten, offentlig miljö och utsmyckning. Det och mycket annat som handlar om att ha god materialkännedom om såväl historiska material och formgivning som moderna material och formgivning.

I år 2020 i Tibro är det världspremiär i tapetserarskrået med helt nya gesäll- och mästarbestämmelser. Detta är ett viktigt och historiskt ögonblick i yrkeskåren.

Inom föreningen har vi goda kontakter till de nordiska motsvarigheterna för att sprida nätverk och kunskap. Gesäll och mästarbrev är just ett sådant bevis på kunskap i yrket.

Bestämmelserna är nu reviderade att motsvara de arbetsuppgifter som dels är vanliga i mötet med kunder och dels bevarar de historiska kunskaper med teknik och materialkunskap som är viktiga att ha med sig för att förstå och ännu bättre kunna möta framtidens möbler, formgivare och framförallt kunder som ökar i ett högt tempo. I allt det fantastiska med idag vill vi bevara och behålla bra kvalitet men med 2000-talets komfort och estetik.

För att få avlägga Gesällprov måste man ha minst 2 800 timmar dokumenterad utbildning eller motsvarande, av branschen, validerade kunskaper. Som arbetsprover ska man göra en historisk sits, en modern sits, en plymå och en helklädd möbel.

Man ska göra en offertkalkyl och en beräkning på tidsåtgång. Dessutom ska man på tid klä om fyra likadana stolsitsar. Allt ska dokumenteras med bilder.

Efter granskning kan man bli godkänd eller icke godkänd.