MENY
Johan Sterndal tackar för sin tid på Hantverkarna

Johan Sterndal tackar för sin tid på Hantverkarna

28.03.2019
VD-BREV | Tack och hejdå bästa Hantverkare. För, i dagarna, nio år sedan träffade jag Jan Pettersson, Stefan Fritzdorf och Claes Westermark hos en headhunter på Kungsgatan i Stockholm. Dessa tre herrar utgjorde presidiet och den rekryteringsgrupp som skulle hitta en ny VD till Stockholms Hantverksförening.

Ja, och här sitter jag fortfarande. Så den här trojkan måste ha gjort ett bra intryck på mig, för parallellt med den här processen låg jag i en annan där de sökte en VD till en branschorganisation inom transportsektorn. Hantverksföreningen var snabbare, som alltid, så när jag fick det här jobbet avbröt jag den andra processen. För visst skulle det bli roligare att jobba med ett stort antal hantverksyrken, det finns över 325 st, än ett yrke inom transportsektorn. Så här de sista dagarna som VD måste jag säga att det var ett riktigt beslut.

Förvisso kunde jag inte i min vildaste fantasi, ändå hade jag pluggat in Hantverksföreningen på alla möjliga sätt, ana att jobbet skulle vara så mångfacetterat som det var och är. Det var flera bolag, flera organisationer, ett stort antal stiftelser och fonder och olika verksamheter både lokalt och nationellt. Men det fanns en viktig gemensam nämnare: Hantverket. Hantverket och hantverkarna står fortfarande i centrum för allt vi gör. Det är viktigt, för det är hantverkarna som ger våra föreningar och organisationer den legitimitet vi behöver för att framgångsrikt göra våra röster hörda och utveckla hantverket.

Den här resan som jag har varit med om i nästan nio år med Hantverksföreningen och Riksorganisationen har varit en resa som inte alltid har gått rakt fram, men ändock har nått fram till målet. Kanske inte alltid det mål vi hade tänkt oss, men då har vi hittat ett alternativ vi trodde på och jobbade för.

Tro nu inte att resan har varit en dans på rosor hela tiden, men de där törnesnåren man försökt ta sig igenom ibland glöms lätt bort och så ska det vara. Kom ihåg det roliga, glöm det trista.

Jag vill också skicka en tanke till de styrelsemedlemmar och medlemmar i våra organisationer som under de här åren har lämnat oss, en del alldeles för tidigt. Det är deras arbete som har fört våra organisationer framåt och det är deras arbete vi måste ha med oss i framtiden.

Stockholms Hantverksförening fyller i år 172 år och det vore förstås jätteroligt, om än inte helt möjligt, att se hur föreningen ser ut om 172 år. Likaså Riksorganisationen som fyller 30 år om ett par år, hur ser den ut om 30 år?

Utan de styrelser som varit engagerade och de medarbetare jag haft skulle inte den här resan blivit av för mig. Styrelsemedlemmar har kommit och gått, medarbetare likaså, men utan ert engagemang och ert arbete skulle vi inte vara där vi är idag.

Er nya reseledare och min efterträdare är Nicole Pluntke som tar över den 1 februari. Välkommen Nicole till ett jobb som du kommer att gilla, för Hantverkarna följer inte utvecklingen - Hantverkarna leder den!

Stort tack till er alla hantverkare som gjort den här långa resan för mig oförglömlig.

Johan T Sterndal
VD