MENY
Nicole summerar 2020
Foto: Adobe Stock.

Nicole summerar 2020

21.12.2020
NICOLES BLOGG | När det konstigaste året i mannaminne nu börjar närma sig sitt slut vill jag passa på att summera ett 2020 – som trots allt har bjudit på många ljusglimtar.

Redan i början av året kunde vi hälsa Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation och Sveriges Registrerade Tatuerare välkomna i vår hantverksgemenskap. När Branschrådet Svensk Massage lämnade klev Yrkesförbundet Massörerna in.

Ett av styrelsens mål är att bli en starkare röst i samhällsdebatten. Under året har vi kunnat synas och höras och påverka på olika vis. Vi var till exempel en av de första organisationer som fick ett möte med den coronasamordnare för småföretag som regeringen utsåg i våras. Det blev ett bra möte som gav konkreta resultat till nytta för Sveriges hantverksföretagare. Vi märkte att våra synpunkter nådde fram till ”högsta ort”.

Under året har vi svarat på flera remisser och kommer därmed närmare målet att bli en naturlig remissinstans. Kansliet förberedde också underlag som skickades ut till alla ordföranden i organisationen, så att även de kunde skicka in remissvar om hantverksutbildning på gymnasiet.

Under våren inleddes ett strategiskt samarbete med Småföretagarnas Riksförbund. De båda organisationerna har en hel del olikheter, men i några frågor gynnar det både dem och oss att vi pratar med en gemensam röst. Under året resulterade samarbetet i en debattartikel och ett webbinarium om de orättvisa företagsformerna.

Det här var också året då vi alla tvingades bli mer digitala, vare sig vi ville eller inte. Vi hade hoppats att få träffa representanter för alla Hantverkarnas medlemsorganisationer på Riksmöte i Stockholm under våren. Istället blev det digital stämma. Jag är både glad och stolt att vi lyckades genomföra den. Tack vare duktiga och engagerade medarbetare på kansliet och en närliggande studio blev det riktigt lyckat. Med det sagt hoppas jag att det är möjligt att genomföra det planerade Riksmötet i Kramfors i slutet av maj – även om det finns en preliminärbokning av studion till i vår. Låt oss hoppas att den inte behövs.

Studion behövdes vid ytterligare ett tillfälle under året och det var under den stora gesäll- och mästarbrevsutdelning som annars äger rum i Blå Hallen. Det blev ett digitalt evenemang som uppskattades av gesällerna och mästarna som fick delta via Zoom och som livesändes på nätet. Här fick de möjlighet att visa upp sig själva och sin yrkesskicklighet på ett annat vis än i Blå Hallen. En hel del medier över hela landet uppmärksammade evenemanget. Rustningsmakarmästaren Albert Collins fick till och med vara gäst hos Morgonpasset i P3 och berätta om sitt yrke!

Jag har under de senaste två åren tillsammans med styrelse och kansli lagt en grund i det viktiga arbetet med att synliggöra hantverket och hantverkarna för såväl konsumenter som makthavare – det är nu dags för någon annan att ta vid. Min sista dag på Hantverkarna blir den 31 januari. Mina nya utmaningar kommer vara hos EKN (Exportkreditnämnden) som chef för affärsområdet infrastruktur och telekom som är den största affären för EKN, vilket ska bli en superspännande utmaning!

Med det önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Nicole