MENY
”Nu är det tydligare än någonsin att Sverige behöver hantverkare”

”Nu är det tydligare än någonsin att Sverige behöver hantverkare”

15.04.2020
PRESSMEDDELANDE | I en upp-och-ner-vänd värld ser Hantverkarnas Riksorganisations vd Nicole Pluntke ljus i mörkret när regeringen presenterar årets vårändringsbudget. Även om en del insatser har kommit för sent eller landat fel, har andra varit till hjälp för Sveriges hantverksföretag. Men glöm inte att det kommer en tid efter Corona-krisen – och då behövs hantverkare!

Våren 2020 liknar inte någon tidigare vår. Många medlemmar i Hantverkarnas Riksorganisation har på kort tid sett sina livsverk gå upp i rök, trots flera krispaket från regeringen.

   - Tyvärr kom de första krispaketen i form av trojanska hästar. Att få anstånd med skatteinbetalningar, men till en orimligt hög ränta kändes inte som någon hjälp för Sveriges små hantverksföretagare. Därför är det positivt att den räntan nu har sänkts, kommenterar Nicole Pluntke, vd för Hantverkarnas Riksorganisation.

Många åtgärder har kommit för sent och inte hjälpt de branscher de har varit riktade mot. Varslen har under mars och hittills under april varit historiskt höga. Resurser kommer att skjutas till utbildning och omskolning av de som blir av med sina arbeten. Hantverkarnas Riksorganisation ser positivt på detta, men uppmanar regeringen att inte glömma bort gymnasieskolan.

   - Yrkeshögskola och liknande utbildningsformer kräver ofta förkunskaper. Då behövs både yrkesgymnasier och kvalificerade lärare till dessa. Vi har sett en tråkig utveckling de senaste åren där gymnasieutbildningar inom hantverk pausas eller stängs ner. Istället för att abdikera inför ”bristande intresse”, hjälp skolorna att fylla platserna! Nu är det tydligare än någonsin att Sverige behöver hantverkare som kan laga och tillverka kläder och skor, byggnader och inredning, säger Nicole Pluntke.

Även om det är svårt att tro det nu, kommer en tid efter Coronakrisen och då kommer vi fortfarande ha de internationella hållbarhetsmålen kvar.

   - Glöm inte bort att ni har satt upp miljömål! Vi behöver reparera, renovera, återtillverka och underhålla för att klara av att ställa om till en mer cirkulär ekonomi, säger Nicole Pluntke.

   - Även om en del insatser har kommit för sent eller landat utanför mål, vill jag vill passa på att berömma och tacka regeringen för ett antal åtgärder som uppskattas av Sveriges hantverksföretagare, såsom: att utse en samordnare för näringslivet, hyresrabatt för utsatta branscher och tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, avslutar Nicole Pluntke.