MENY
Ny arena för hållbart företagande i Malmö söker hantverkare
Foto: Adobe Stock. Lappa och laga.

Ny arena för hållbart företagande i Malmö söker hantverkare

11.05.2021
AKTUELLT | Under tredje kvartalet kommer Återbruket Mobilia i Malmö att bredda konceptet och flytta till nya lokaler. Nu söker de hantverkare som vill bli en del av en hållbar framtid.

I februari 2020 slog Återbruket Mobilia i Malmö upp portarna. Ambitionen var att erbjuda en testbädd och mötesplats för entreprenörer med hållbara affärsidéer som behöver en arena för att testa produkter och cirkulära affärsmodeller. Det var inte helt lätt år att starta en verksamhet som bygger på att samla folk, informera, inspirera och utbilda. Ambitionsnivån fick dras ned och fokus skiftas en aning. Fokus låg under 2020 främst på att, genom kreativ, konstnärlig up-cycling, inspirera den enskilda konsumenten att tänka till kring egna konsumtionsmönster. Nu är organisationen bakom Återbruket Mobilia redo att skala upp.

   - Trots ett år präglat av pandemi får ändå pilotåret ses som lyckat. Vi lärde oss massor och konceptet har tagits emot så pass väl att vi nu erbjudits nya, större lokaler av Mobilia, säger Victor Wall, projektledare.

Planen är att öppna portarna för Återbruket 2.0 efter sommaren, då med ett ett betydligt bredare koncept. De tar över nästan fyra gånger så stora ytor och kan därmed plocka in både en restaurang och ett café med fokus på matsvinn. Victor Wall fortsätter:

   - Vi kommer bygga upp en konferensanläggning och ta mer av en inkubatorsroll, genom att via samarbeten med kommunen och näringslivet, stötta upp hållbara initiativ i regionen. Genom nya samarbeten kommer vi kunna erbjuda gratis coaching i affärsutveckling in-house och förhoppningsvis även på sikt stipendier till nya, hållbara företag i uppstartsfas.

Målsättningen är att Återbruket ska bli den naturliga mötesplatsen för hållbart företagande i regionen. Mobilia själva är inne i en förändringsprocess och kommer använda Återbruket som det stora flaggskeppet i deras gröna omställning.

De flesta av de entreprenörer som redan är på plats kommer flytta med till de nya lokalerna men Återbruket Mobilia kommer även plocka in fler spännande koncept. De är på jakt efter skapare, hantverkare, fixare och trixare som vill ta sitt hantverk och företagande till nästa nivå och har identifierat en del områden som kunder efterfrågar hjälp kring, bland annat:

  • Elektriker som kan fixa trasig elektronik
  • Skräddare som kan göra lagningar
  • Skomakare
  • Möbelsnickare

Verksamheten bygger på att det är många som delar på utrymmet, vilket gör att de kan hålla förhållandevis låga kostnader gällande hyra. Det är i huvudsak mindre butiksytor men i en välkänd kommersiell miljö. Mobilia har ett normalt år över 14 miljoner besökare.

Återbruket Mobilias hemsida >> 

Mer information (pdf) >>