MENY
Nytt och gammalt – tradition och förnyelse

Nytt och gammalt – tradition och förnyelse

13.04.2021
KULLENS TANKAR | När jag började mitt jobb här för två månader sedan var jag väldigt medveten om att mycket är nytt. Mycket är också gammalt. Många av våra hantverksföreningar närmar sig eller har just genomfört jubileum som bottnar i förutsättningarna att driva affärsverksamhet på 1840-talet.

Våra hantverksföreningar skapades under en helt andra förutsättningar än dagens. Hantverket var dåtidens industri och medlemskap var påbjudet för att driva ”business” – ett ord som på 1840-talet ingen använde i Sverige. Då var hantverksföreningen ungefär som ”Hylands hörna” på 1970-talet i SVT. Alla var där. Alternativen var få. Tiderna förändras. Både för oss i Hantverkarna och för dem på SVT förändras förutsättningarna.

Idag kan vem som helst driva vilken business som helst. Tv-kanalerna är fler än vi kan räkna till.

Det gäller att skapa ”ny relevans”. Vem hade för 174 år sedan trott att tatuerare och massörer skulle betraktas som hantverkare. Ingen. Likväl är det för oss nu en självklarhet. Lika självklart som att många av de gamla klassiska hantverken verkligen representerar just ”Hållbart Hantverk” och återbruk av gamla produkter. Gamla byråer återanvänds, skor som är slitna repareras, väskor får nytt liv och människokroppar blir friska tack var gediget hantverk. Hållbart hantverk, for ever.

När nu våra olika lokala föreningar går in i eller har genomfört firande av 175 år tror jag två saker är viktiga:

  1. Vi ska uppmärksamma gediget hantverk. Sådant de flesta er känner er hemma i. 175 år ska märkas hos alla. Vi ska minnas vår historia.
  2. Men vi ska framför allt sikta framåt. Vårt firande ska ta avstamp med riktning mot kommande år.

Runt om i Sverige är det viktigt att vi ser tillbaka. Men för att skapa relevans för våra medlemmar gäller att se framåt. Jag tycker vi ska använda våra märkesår för att skapa ny relevans. Och lära av varandra.

Och betänk, utanför vår varma krets, kommer snart vaccinet till var person. En tid vi alla längtat efter i 15 månader. Och av alla årstider är våren den bästa, men ”det gör ont när knoppar brister”. En ny tid kommer, varje år, eller vart 175e …