MENY
Svensson bygger själv
Svensson bygger själv. Foto: Adobe Stock.

Svensson bygger själv

04.05.2021
AKTUELLT | En ny rapport från Byggmax visar att färre än hälften av de tillfrågade tänker anlita professionella hantverkare till sitt kommande byggprojekt. Något som kan äventyra kvaliteten och hållbarheten, varnar Hantverkarnas vd Anders Havdelin.

Gör-det-själv-trenden frodas och i pandemins spår lägger fler och fler pengar och tid på att renovera sina hem. Bygghandelskedjan Byggmax lät Sifo ställa frågan ”Kommer du att anlita hantverkare till ditt bygg-/renoveringsprojekt?”. Frågan ställdes till 822 villa- eller fritidshusägare och svaren fördelade sig enligt följande:

- Ja, till hela projektet: 12 procent
- Ja, till delar av projektet: 28 procent
- Nej, jag bygger/renoverar själv: 56 procent
- Tveksam, vet ej: 3 procent

   – Att själv fixa hemma stärker både självkänslan och stoltheten över sin bostad, så det är roligt att många vågar genomföra sina projekt på egen hand. Dessutom är det snällt mot plånboken, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax.

Att det skulle vara snällt mot plånboken håller inte Hantverkarnas vd Anders Havdelin med om.

   – Att anlita en riktig hantverkare innebär att du betalar för mångårig kunskap, någon som inte begår de misstag som hemmafixarna begår. Du slipper onödigt materialspill och får en expert som kan råda i materialval och hur du ska underhålla det nybyggda. Det ger ett betydligt mer hållbart resultat, säger han.

De projekt som svenskarna oftast vill anlita hantverkare till är badrumsrenoveringar. Där är det endast 18 procent som planerar att genomföra projektet helt på egen hand. När det kommer till bastu är kvinnorna mer benägna att klara sig utan hantverkare. Sju av tio kvinnor planerar att genomföra bastuprojekt själva, jämfört med hälften av männen.

Det är många konsumenter som upplever svårigheter att veta vilken hantverkare som är bra. Anders Havdelin ger ett konkret tips på vad man ska titta efter:

  – Är hantverkaren med i en branschförening eller lokal hantverksförening behöver de följa en kvalitetspolicy och en branschstandard.

De vanligaste projekten att genomföra själv

Typ av projekt: Procent som bygger/renoverar själv
Måla/tapetsera: 73
Altan/uteplats: 72
Trädgårdsprojekt (T.ex. gräsmatta, häckar, plantering): 70
Förråd/carport/friggebod/gästhus: 63
Fasad: 63
Bastu: 60
Byta golv: 59
Ändra planlösning/bygga ut (ta bort vägg, bygga vägg): 44
Kök: 40
Tak: 31
Badrum: 18