MENY
Triss i gesäll- och mästarbrevsutdelningar
Inmarschen från Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Stockholm, foto: Jason Andersson.

Triss i gesäll- och mästarbrevsutdelningar

16.11.2021
KULLENS TANKAR | Alla kan inte bli hantverkare, ännu färre kan bli gesäller och mästare. Oktober-november är årets högtid för utdelning av gesäll- och mästarbrev. För mig som ännu är inne på första året har det varit tre härliga tillfällen av upplevelser.

Ända tills helt nyligen trodde jag att ingenting kunde bli större än mina barns födelse. Nu har jag upplevt något som kanske inte slår det, men som definitivt spelar i samma liga, om vi ska prata sportspråk. Jag har de senaste veckorna upplevt mina tre första gesäll- och mästarbrevsutdelningar.

Jag inledde i Helsingborg, där utdelningen ägde rum i Rådhuset och stadens borgmästare delade ut breven. En vecka senare var det Örebros tur med stor fest på anrika Stora Hotellet. Stort tack till hantverksföreningarna i Helsingborg och Örebro för inbjudan och varmt mottagande! Rådhuset i Helsingborg och Stora Hotellet i Örebro är två fastigheter som verkligen andas hantverk. Genuint dekormåleri, skickligt fönsterhantverk och gördelmakarnas vackra kristallkronor ... Det ryser i kroppen.

Förra veckan var det så dags för Hantverkarna Stockholm som sedan 1951 delat ut gesäll- och mästarbrev i Blå hallen i Stadshuset. Med en liten paus för digital hyllning förra året på grund av ni-vet-vad.

När de närmare 180 gesällerna och mästarna skred ner för den långa trappan från Gyllene salen till tonerna av Verdis Triumkören ur Aida, även detta gav rysningar, inte minst för egen del.

Jag pratade med många gesäller och mästare under kvällen och alla sa de hur viktigt gesäll- och mästarbrev. Det handlar inte bara om att bevisa för sig själv: ”Jag kan verkligen det här”. Och det handlar inte bara om yrkesstolthet. Minst lika mycket handlar det om att visa för konsumenter att ”här finns en riktig hantverkare, någon som håller en hög lägstanivå, en hantverkare att lita på”.

Till Årets gesäll utsågs tapetseraren Elhadji Ndiaye som kom till Sverige från Senegal för bara två år sedan. I hemlandet har han hållit på med möbeltapetsering i närmare 20 år. I Sverige har han arbetat hårt mot sitt första mål, gesällbrevet. Nu ska han göra en ”gesällvandring” och lära sig mer om de nordiska tapetserartraditionerna på vägen mot mästarbrevet.

Flera medaljer delades ut under kvällen, inte bara till de gesäller som hade gjort bra ifrån sig på gesällprovet, utan även till designern Bea Szenfeld och mattrestauratören Eva Ölwing, båda medlemmar i Hantverkarna Stockholm. Det var Kungl. Patriotiska Sällskapet som hyllade dessa erfarna hantverkare med medaljer ”för utmärkt yrkesskicklighet”.

En stipendieutdelning hanns också med under kvällen. Garvarmästaren Lotta Rahme fick ta emot årets Märta Måås-Fjetterström-stipendium. Hon gör något så unikt som att garva fiskskinn, så det arbetet kommer att bli mycket intressant att följa.

Stort grattis till alla brevmottagare, medaljörer och stipendiater!

Avslutningsvis vill jag tipsa dig som befinner dig i Stockholm de kommande veckorna om en utställning med förra årets Märta Måås-Fjetterström-stipendiat, guldsmeden Aviva Scheiman. Här kan du läsa mer om den.

Kullen