MENY
Våg av verktygsstölder från firmabilar

Våg av verktygsstölder från firmabilar

28.03.2019
AKTUELLT | Försäkringsbolaget Ifs statistik visar en 40-procentig ökning av verktygsstölder från firmabilar under de senaste två åren. Teorin är att det är utländska ligor som härjar.

Byggare och hantverkare över hela Sverige drabbas hårt av de inbrott som sker i deras firmabilar. De senaste två åren har frekvensen av den här typen av inbrott stigit med nästan 40 procent sedan sensommaren 2016, enligt försäkringsbolaget Ifs statistik. Tjuvarna vill sällan ha bilen, utan det är verktygen som förvaras i bilarna som de vill ha och i jakt på dessa kan de gå hårt åt bilen.

- Eftersom det i första hand är verktygen de är ute efter kan inbrottsmetoderna i själva fordonet vara ganska bryska. Vi ser ofta att tjuvarna tar sig in via bakrutan eller genom att slå sönder låskolven på dörrarna. Att själva fordonet stjäls i stöten är sällsynt,säger Jonathan Fransson, produktchef för Fordon och Transport på If företagsförsäkring.

Teorin är att det är ligor från Centraleuropa som har hittat en ny marknad:

- Om inte annat så pekar det geografiska mönstret på det. Problemet är som störst för våra kunder i Danmark och Sverige, samtidigt som vi ser att våra kunder i Norge är helt förskonade. I första hand verkar tjuvarna vara ute efter elverktyg – som borr-, slipmaskiner och motorsågar – som har ett högt värde på andrahandsmarknaden, fortsätter Jonathan Fransson.

If samarbetar just nu med polisen i Danmark, där problemen i nuläget är som värst, för att få utvecklingen under kontroll. Som firmabilsinnehavare finns emellertid mycket att göra på egen hand för att motverka stölderna som oftast sker nattetid. Genom billarm, verktygsmärkning och förvaring av verktyg inomhus kan riskerna minska betydligt.

Ifs 5 tips för att förebygga verktygsstölder

  1. Montera larm på firmabilen
  2. Parkera bilen i låst garage
  3. Lämna inte de mest dyrbara verktygen i bilen nattetid
  4. Märk de stöldbegärliga föremålen med MärkDNA
  5. För löpande godslistor över verktygsbeståndet med serienummer