MENY
Virusvakuum
Nicole Pluntke och Stefan Fritzdorf i telefonkonferens med Anders Ferbe. På mötet deltog även Caroline Eriksson.

Virusvakuum

23.03.2020
NICOLES BLOGG | Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Det här inlägget skulle egentligen handla om Stockholms Hantverksförenings initiativ #hållbarthantverk. Istället har hela vår vardag kommit att handla om att medlemsföretagen ska överleva detta virusvakuum. För det händer nu. Nu dör Sveriges hantverksföretag framför våra ögon.

Världen är inne i en kris av aldrig tidigare skådat slag. Sverige står inte utanför på något vis – och i synnerhet de små företagen drabbas hårt. De senaste dagarna har det varit krigsrubriker om att stora företag som SAS, Scania och Volvo skickar hem sina medarbetare. De företagen dör också. När de företagen dör, dör de så ljudligt att ingen missar det.

Regeringen hör dem och sätter in åtgärder. Bara SAS får 1,5 miljarder ur en fond. För Sveriges småföretag finns ingen sådan hjälp att få. När Sveriges småföretag dör är det en tyst död de dör. Det blir inga rubriker för att skomakaren nere på hörnet stänger igen. Eller för att en tatuerare går i konkurs. Eller för att en möbeltapetserare aldrig öppnar igen.

Vid en första anblick lät det bra med de 500 miljarder som bankerna ska distribuera. Men majoriteten av hantverksföretagarna kommer inte att kunna ta del av de pengarna. Många av våra medlemmar kommer inte att kunna få tillgång till de här pengarna eftersom bankerna inte kommer att låna ut till dem. Bankerna kommer inte att sluta med att göra en normal kontroll av återbetalningsförmågan. Vilken affärsbank kommer att låna ut till en hudterapeut som inte kan bedriva sin verksamhet nu?

Inte heller åtgärden med korttidspermitteringar är något som är anpassat efter småföretag. Om några dagar ska de som har anställda betala ut löner. Ytterligare några dagar senare ska hyran betalas och säkerligen försäkring och andra avgifter för de som har kvartalsbetalning. Sen är pengarna slut. Sen går en stor del av Sveriges hantverksföretagare i konkurs.

Förra veckan hade jag, tillsammans med Stockholms Hantverksförenings ordförande Stefan Fritzdorf och vår kommunikationschef Caroline Eriksson, telefonmöte med regeringens samordnare för Coronavisruset effekter på näringslivet, Anders Ferbe. Det var ett bra och konstruktivt möte där vi fick möjlighet att framföra hur kritiskt läget är, inte bara för Stockholms, utan för hela Sveriges hantverkare. Att ni i många fall har tappat uppemot 90 procents omsättning över en natt – samtidigt som ni står med 100 procent av kostnaderna.

Jag vill passa på att tacka de ordföranden i anslutna hantverksföreningar som med kort varsel bidrog med rapporter om hur det ser ut i era respektive föreningar och orter – samt naturligtvis alla medlemmar som har hört av sig direkt till mig och mina kollegor på kontoret. Det är viktigt att vi får veta hur ni och era företag mår i dessa dagar, för att kunna föra fram era röster till rätt instans.

Jag och mina kollegor på kansliet fortsätter att kämpa för Sveriges hantverkare på olika fronter. Ni är viktiga kuggar i samhällshjulet. Det kommer vi aldrig att sluta påminna allmänhet, politiker och beslutsfattare om.

Vi hörs – lita på det!

Nicole

PS. Det som inlägget skulle handla om, #hållbarthantverk, är fortfarande en jättebra grej. Gå in på hållbarthantverk.se för att bland annat att se filmer och läsa en intressant rapport om att stockholmarna vill agera mer hållbart, men de vet inte hur.